Doorgaan naar artikel

Verklaringen en keuringen

De huisarts geeft als jouw behandelend arts geen geneeskundige verklaring af.

De KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde) heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is er terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte? Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De onafhankelijke arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Zo nodig kan de onafhankelijke arts, alleen met schriftelijke en specifieke toestemming van de patiënt in kwestie, extra informatie opvragen bij de behandelend arts(en).

Patiënt lacht naar verpleegkundige Tom

Hoe leg je dat uit aan jouw werkgever, sportschool of verzekering?

Om uit te leggen waarom de behandelend arts geen verklaring afgeeft heeft de KNMG het zogenaamde ‘weigeringsbriefje‘ opgesteld. Dit weigeringsbriefje is beschikbaar in vier talen, Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans. Ook hebben we als grensregio Duitsland dit briefje in het Duits vertaald. Dit briefje kun je bij ons opvragen, uitprinten en gebruiken om uit te leggen dat je geen verklaring krijgt van jouw huisarts als iemand jou om een medische verklaring vraagt.

Grensarbeiders

Werk je in Duitsland of België? En heeft jouw werkgever jou naar de huisarts gestuurd omdat het in België en Duitsland tot de taken van de huisarts behoort om een ziekenbriefje te schrijven? De Nederlandse huisarts valt onder de Nederlandse wet en schrijft dus geen briefje. Je kunt je melden bij het UWV. Er zijn afspraken gemaakt dat het UWV als onafhankelijke instantie deze taak voor jou en jouw werkgever uitvoert. Meer informatie vind je op de website van het UWV. Dit geldt niet voor scholieren die ziek zijn. Zij kunnen eventueel contact zoeken met een huisarts in België of Duitsland die een ziekenbriefje voor hen kan schrijven.

De gemeente vraagt om informatie

Ook voor het beoordelen door de gemeente of je (thuis)zorg, of een hulpmiddel zoals een scootmobiel nodig hebt, is de rol van de behandelaar (huisarts) en beoordelaar van de aanvraag in Nederland gescheiden. De gemeente bepaalt of je in aanmerking komt. De gemeente vraagt jou hiervoor om medische gegevens. Je kunt zelf vertellen wat jou mankeert en welke medicatie je gebruikt. Soms kan het zijn dat de gemeente aanvullende gegevens wil. Er kan dan na jouw schriftelijke toestemming door middel van een speciaal daarvoor bedoeld aanvraagformulier beperkte informatie aan jouw huisarts gevraagd worden. Hierover zijn in het kader van de privacywetgeving afspraken gemaakt. Mocht de gemeente er niet gemakkelijk uitkomen en meer gegevens willen, dan zal deze jou verwijzen naar een onafhankelijke keurende arts. Deze arts beoordeelt jouw aanvraag. Als deze arts meer gegevens nodig heeft, kan deze (alleen met jouw schriftelijke toestemming en met een gerichte vraagstelling) medische gegevens opvragen bij jouw huisarts of specialist. Jouw arts geeft antwoord op de gerichte medische vragen en dit antwoord aan de keurend arts blijft vallen onder het beroepsgeheim. De arts beoordeelt jouw aanvraag en de beoordeling wordt teruggekoppeld naar de gemeente.

Rijbewijs en rijgeschiktheid

Bij aanvraag van het rijbewijs en bij verlenging van het rijbewijs vanaf 75 jaar (en in sommige andere specifieke gevallen) wordt gevraagd een Eigen Verklaring (EV) over de gezondheid in te vullen. De eigen huisarts doet geen uitspraak over jouw rijgeschiktheid omdat ook hierin de rollen van behandelaar en die van keurend arts gescheiden zijn in Nederland. Op de Eigen Verklaring kan de huisarts bij een ziekte of bij chronisch medicatiegebruik wel een kleine toelichting schrijven.

Wanneer voor het CBR een rijbewijskeuring gedaan moet worden, kun je hiervoor terecht bij een onafhankelijke keurende arts.