Vergoedingen
Huisartsenzorg valt onder de basiszorg en is uitgezonderd van het eigen risico. Dit betekent dat je niet hoeft te betalen voor een bezoek aan onze praktijk. Ook niet voor de onderzoeken die op de praktijk volledig door onszelf worden gedaan, zoals een bloeddrukmeting, een 24-uur bloeddrukmeting, zwangerschapstest (op medische gronden), bloedsuikertest etc. Kinderen zijn ALTIJD vrijgesteld van het eigen risico en kunnen bijvoorbeeld ook gratis naar de tandarts, medisch specialist of psycholoog.
Aanvullend onderzoek
Wanneer we extra onderzoek aanvragen, zoals bloedonderzoek of een röntgenfoto, gaan de kosten eerst van jouw eigen risico af. Daarnaast zijn er enkele onderzoeken die wij in de praktijk doen die ook van jouw eigen risico afgaan:
- Holteronderzoek bij hartritmestoornissen
- CRP (ontstekingswaarde meten in het bloed)
Dit heeft ermee te maken dat hier zeer specialistische apparatuur voor nodig is die wij door specialistische bedrijven moeten laten beheren.
Medicatie
Medicijnen die wij voorschrijven, vallen onder jouw eigen risico. Daarbij is het zo dat sommige medicijnen (bijv. maagmiddelen, slaapmiddelen en voedingssupplementen) niet vergoed worden, die moet je in ieder geval zelf of uit jouw eigen risico betalen.
Voor de kosten van medicatie zie www.medicijnkosten.nl. Voor sommige (voorkeurs-) medicijnen wordt geen aanspraak gemaakt op jouw eigen risico. Dit is een extra kostenvoordeel dat sommige zorgverzekeraars bieden door prijsafspraken met fabrikanten te maken. Als je van de betreffende soort medicatie het voorkeursmiddel van jouw zorgverzekeraar gebruikt, dan wordt dit niet verrekend met het eigen risico. Deze afspraken verschillen per jaar, per zorgverzekeraar en per polis. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden van medicijnen die behoren tot de basiszorg alleen een bepaald merk of fabrikant. Ook dit is om (polis-)kosten te drukken. Voor vragen hierover kun je terecht bij jouw verzekeraar en apotheek. Informeer van tevoren goed over het medicatiebeleid wanneer je een zorgpolis afsluit. Vaak betekent dit dat je bij elke levering van medicatie een ander merk krijgt.
Alternatieve medicatie en behandelingen
Huisartsenzorg Peulen praktiseert geen alternatieve geneeswijzen. Het kan voorkomen, dat patiënten de huisarts vragen een recept, verwijzing of machtiging te ondertekenen of uit te schrijven voor een alternatief (bijvoorbeeld homeopathisch) geneesmiddel. Wij werken hier niet aan mee. Ondertekening van een recept, verwijzing of machtiging betekent voor een arts, dat hij wettelijk de verantwoordelijkheid draagt voor het gebruik van het voorgeschreven middel, de behandeling of het handelen van de persoon waar naar verwezen als deze zelf geen wettelijke verantwoordelijkheid draagt. Dit is bij alternatieve geneeswijzen bijna altijd het geval. Deze verantwoordelijkheid vraagt kennis en ervaring met het voorgeschreven middel, behandeling of behandelaar. Ons ontbreekt het aan deze vereiste kennis en ervaring.
Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van homeopathische middelen of behandelingen, of andere alternatieve behandelingen. Deze verzekeraars zijn het eens met ons standpunt, dat het voorschrijven van middelen en behandelingen niet moet worden opgedragen aan artsen die geen kennis en ervaring op dat gebied hebben, of die geen middelen of behandelingen willen voorschrijven waarvan zij de werkzaamheid niet bewezen achten. Ziektekostenverzekeraars die alternatieve geneeswijze vergoeden, kunnen jou informeren over de vraag hoe een recept of behandeling kan worden verkregen.